joi, 9 octombrie 2008

Hoo cu tata!


"Boala de care suferă societatea românească este lipsa de caractere", spunea Nicolae Iorga, acum 80 de ani. Diagnosticul marelui istoric, om de cultură şi prim-ministru al României interbelice este la fel de valabil şi astăzi. Mi-au atras atenţia două campanii de presă, în afara celei dedicate promovării imaginii românilor din Spania şi Italia, despre care am scris ceva luna trecută. Ambele iniţiative au legătură cu traficul pe şoselele patriei, sunt lăudabile,dar vreau să remarc unele aspecte.
Prima, susţinută de Petrom are următorul mesaj: "Pentru că România va creşte prin bun simţ şi responsabilitate". Corect, dar aici am ajuns? Nu mai avem bun simţ, acesta trebuie promovat prin reclame, ca detergentul, iaurtul, ciocolata sau mai ştiu eu ce?
A doua campanie, promovată de revista TopGear, se numeşte "Hoo cu tata!"-frumos, nu?- şi este îndreptată "împotriva bizonilor din trafic", aşa cum o prezintă iniţiatorii,pe http://www.topgear.ro/bizon. Dar cine este un bizon? "Bizon din trafic este orice patruped cu permis auto (sau fără) care se află la volanul unui autovehicul (cu două, patru sau 16 roţi) şi care claxonează la nesfârşit, trece pe roşu, ascultă muzică la maxim" ... şi alte fapte şi atitudini de genul acesta. Dacă suntem sinceri, avem trăsături de bizon în trafic (sigur, nu toţi), e adevărat că unii se întrec pe ei înşişi.
Şi iată cum celebra "mangâiere": "Măi animalule!" adresată de nea Nelu I. îşi găseşte justificare. Respectivul sigur era un bizon!
Mai mult bun simţ şi mai puţini bizoni!

Niciun comentariu: